OLEJ Z KRYLLA, czyli antyoksydanty+omega3=zdrowie

Dwa proste sposoby na poprawę zdrowia
Dwa najskuteczniejsze i proste sposoby na poprawę ogólnego stanu zdrowia suplementami to:
–          zwiększenie spożycia antyoksydantów
–          zwiększenie spożycia kwasów omega-3
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, tj. szkodliwe produkty przemiany materii, które niszczą komórki i tkanki w organizmie.  Naukowe badania wykazują, że antyoksydanty odgrywają kluczową rolę i wspomagają serce, odporność i pamięć, a także spowalniają oznaki starzenia się.
Olej z kryla stanowi połączenie antyoksydantów i omega-3.
Kanadyjska firma Neptune Technologies and Bioressources po 8 latach badań opracowała i opatentowała unikalną metodę zimnej ekstraktacji oleju dietetycznego pochodzenia oceanicznego, otrzymywanego z niewielkiego krewetko-podobnego skorupiaka, łowionego w oceanach otaczających Arktykę, (czyli w rejonie zawierającym jak dotychczas najczystszą wodę na naszej planecie), kompletnie wolnego od zanieczyszczeń rtęcią i innymi metalami ciężkimi, którymi często są zanieczyszczone oleje rybie.
Olej ten stanowi naturalne połączenie trzech niezwykle aktywnych związków biologicznych.
Połączenie to zapewnia mu niespotykaną stabilność – gotowany przez 50 godz. w temperaturze ok.100 stopni C nie zmienia swego składu chemicznego

Kryl arktyczny jest jednym spośród 86 gatunków kryla, osiąga długość ok. 6 cm. Żywi się algami i fitoplanktonem, stanowiąc jednocześnie pożywienie dla wielorybów, fok i ptactwa morskiego. Nazwa kryl (Krill) wywodzi się od słowa norweskiego, oznaczającego pokarm wielorybów. Unikalność oleju z kryla polega na tym, że zawiera on jednocześnie aż trzy ważne elementy odżywcze: niezbędne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i antyoksydanty.

Naturalna kombinacja tych elementów jest niezwykle korzystna dla całego organizmu. Podobnie jak olej rybi, olej z kryla jest doskonałym źródłem EPA i DHA – dwóch najbardziej aktywnych niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3.
Omega-3 znane są ze zdolności zapobiegania stanom zapalnym stawów, wzmacniania systemu krążenia i całego organizmu oraz poprawy funkcjonowania mózgu. W odróżnieniu od oleju rybiego, kwasy tłuszczowe Omega-3 (EPA i DHA) zawarte w oleju kryla połączone są z fosfolipidami, które są podstawowym elementem budulcowym membran komórkowych. W związku z tym, że kwasy tłuszczowe kryla są już powiązane z fosfolipidami, wiążą się z membranami komórek o wiele aktywniej niż ma to miejsce w przypadku oleju rybiego.
Podsumowując można stwierdzić, że mała dawka oleju kryla jest wystarczająca do wywołania podobnego efektu spowodowanego znacznie większa dawka oleju rybiego.
Główny fosfolipid zawarty w oleju kryla to fosfatydyl choliny (phosphatidylcholine), który jest witalnym elementem niezbędnym do prawidłowej funkcji wątroby oraz bogatym źródłem choliny, która jest ,,paliwem mózgu, a także bezpośrednim prekursorem ważnego neurotransmitera – acetycholiny. Fosfolipidy wpływają też na niezwykła trwałość oleju kryla, która jest jednak głównie zapewniona dzięki niespotykanym antyoksydantom, z których większość należy do rodziny beta-karotenów, jednak znacznie silniejszym niż beta-karoten.

Najważniejszym spośród tych antyoksydantów jest astaksantyna,która jest głównym źródłem różowego koloru krewetek i łososia. Ma ona też rzadką zdolność bezpośredniego przekraczania bariery krwi i mózgu ( jest to powód, dla którego zaleca się stosowanie oleju kryla w czasie porannego posiłku). Uważa się, że astaksantyna działa w układzie nerwowym oraz, że może zapobiegać chorobom oczu, mózgu oraz centralnego systemu nerwowego.

Kryl zawiera również niespotykany flawonoid,nie posiadający jeszcze nazwy, jedyny jak do tej pory znaleziony w źródle poza -roślinnym.

Wszystkie te antyoksydanty dają olejowi kryla bardzo wysoki wskaźnik ORAC (Oxygen Radicals Absorbtion Capacity) – zdolności absorpcji wolnych rodników.

Test ORAC wykazał, że NKO posiada właściwości ,,odmładzające” i antyoksydacyjne:
300 razy większe niż witamina A i E
48 razy większe niż kwasy Omega 3 oleju rybiego
34 razy większe niż koenzym Q-10
6 razy większe niż likopen
7 razy większe niż astaksantyna,

Co więcej, jak wykazał szereg badań klinicznych tzw. Double- blind study ( podwójne ślepe studia), przeprowadzonych według wymogów dla leków farmaceutycznych, olej kryla wykazuje następujące działanie:
-bardzo wysoka zdolność niszczenia wolnych rodników,
-znaczne łagodzenie symptomów PMS ( syndromu napięcia przedmiesiączkowego),
-obniżenie poziomu cholesterolu LDL o 44%, przy jednoczesnym wzroście dobrego cholesterolu HDL o 38 %,
-obniżenie poziomu trój glicerydów o 20%,
-poprawa wyglądu włosów, skóry, paznokci,
-redukcja zmarszczek, zaczerwień i innych problemów ze skórą o 58%,
-zmniejszenie niedogodności związanych z chorobami reumatycznymi,
-ochrona przed promieniami UV (ultra fioletowymi),
-znaczna redukcja białka C-reaktywnego (CRP).Podwyższony stan CRP zwiększa czterokrotnie ryzyko zawału serca.
Stwierdzono też, że olej z kryla posiada zdolność redukcji poziomu cukru ( fasting blood sugar).
Skład oleju i zawarta w nim różnorodność naturalnych antyoksydantów i fosfolipidów zapewniają produktowi wyjątkowa stabilność i aktywność biologiczną, nieporównywalną do olejów rybich.

PORÓWNANIE AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ:
Olej z kryla 95% – 98%
Olej rybi 61% – 64%

Unikalne właściwości NKO zwróciły uwagę amerykańskiej agencji NASA, w efekcie, czego firma NEPTUNE podpisała z nią umowę, na mocy, której olej z kryla wchodzi w skład suplementów żywieniowo-leczniczch dla kosmonautów i załóg stacji kosmicznych.

Każda informacja dotycząca działania oleju z kryla NKO ma pokrycie w badaniach laboratoryjnych i klinicznych. Wszystkie badania są potwierdzone w trzech niezależnych laboratoriach na terenie Kanady i USA. Trwają przygotowania do następnych etapów badań klinicznych nad dalszymi możliwościami zastosowania NKO, zwłaszcza w przypadkach raka skóry ( czerniak), raka prostaty i raka piersi, jak również stwardnienia rozsianego i wielu innych chorób.
Badania toksykologiczne wykazały, że jest on bezpieczny nawet w dawkach 3 razy większych od zalecanych.
zrodlo:
http://dieta-metaboliczna.com/olej-kryla-pl.htm

Pacjentki cierpiące na zespół napięcia przedmiesiączkowego (ang. PMS) odczuły ulgę po zastosowaniu oleju z kryla. Uważa się, że antyoksydanty w krylu zwalczają bakterie, które mogą rozwijać się w macicy i jajowodach. Kwasy omega-3 pomagają kontrolować stany zapalne stawów, tkanek oraz krwiobiegu. Ponadto mogą łagodzić nadpobudliwość, zmęczenie oraz wzdęcia, a także skurcze związane z PMS. U pacjentek przyjmujących olej z kryla przed menstruacją występowały mniejsze bóle.
Pacjenci cierpiący na zapalenie stawów i fibromialgię zauważyli ulgę po zastosowaniu oleju z kryla. Właściwości przeciwzapalne oraz te kwasów omega-3 pomogły zredukować ból, sztywność oraz skurcze mięśni. Producenci oleju z kryla nie twierdzą, że kryl leczy artretyzm lub inne schorzenia, ale że pomaga złagodzić skutki uboczne często występujące z chorobami.
Olej z kryla wspomaga zdrowie na wiele sposobów:
–          wspomaga serce
–          poprawia koncentrację, pamięć i uczenie się
–          utrzymuje prawidłowy poziom cukry we krwi
–          zapewnia zdrowe stawy
–          likwiduje oznaki starzenia się
–          poprawia funkcje oraz rozwój mózgu i układu nerwowego
–          zapewnia ochronę błon komórkowych
–          reguluje poziom cholesterolu
–          wspomaga prawidłowe działanie wątroby
–          łagodzi objawy PMS
–          wzmacnia odporność
–          poprawia nastrój
–          utrzymuje zdrowy stan skóry
–          zapewnia lepszą jakość życia w porównaniu z olejem z ryb.
Jeśli szukasz sposobu na lepsze zdrowie dzięki produktowi, który naprawdę przynosi korzyści, dowiedz się jak olej z kryla może ci w tym pomóc.

http://www.vitalny.pl/pl/p/Olej-z-kryla-NKO-30-kapsulek-suplement-diety/536

http://www.vitalny.pl/pl/p/Krill-Oil-Superba-suplement-diety-60-kaps./537

Agnieszka Wodzyńska

Dodaj komentarz